Venetsialaiset lähestyy

Kirjoittanut Lissu Strandén


Venetsialaisten lähestyessä ilmestyy  Perhonjokeen rantamme kohdalle rysiä. Emme ehtineet nähdä yhtään kalastajaa nostamassa saalista, kun jo piti lähteä takaisin Turkuun. Arvelimme kuitenkin, että nahkiaisia ehkä olisi toiveissa.

Kaksi vuotta sitten saimme viettää venetsialaisviikonlopun Kokkolassa. Ei kaupungin hälinässä, vaan omassa rauhassa saunomassa ja nauttimassa syyshämystä. Oli elämys olla uimassa ja yhtäkkiä joen yllä alkoi räiskyä. Se ilotulitus jäi mieleen. Siitä illasta jäi näkyviämpiäkin muistoja, ulkotuli poltti laiturin pintaa ja jäljet ovat vieläkin näkyvissä.

IMG_1621IMAG0022

Syyskesällä nurmikon ei pitäisi kasvaa samaa tahtia kuin alkukesästä, mutta nurmikko oli saanut kasvaa kuukauden rauhassa. Siitä seurasi päivän ja  toisenkin urakka, yksi päivä kului leikkaamiseen ja toinen päivä leikatun ruohon keräämiseen. Mitä mahtaa tapahtua puutarhakompostissa, joka on täpötäynnä leikattua nurmikkoa, tuskin siitä multaa tulee ainakaan ensi kesäksi. Koloja olisi pihamaalla siellä ja täällä odottaen tasoitusta. Asia on ehkä ratkaistava muilla keinoin.

IMG_1625

 

Ensimmäistä kertaa moneen, moneen vuoteen voimme säilöä omenasatoa myös Pohjanmaalla eikä vain kotipuutarhassa. Joudumme ehkä hiukan avittamaan  Turun omenilla, koska  aikaisempina vuosina maku on ollut melkoisen hapan. Nyt piskuisen omenapuun oksat hipovat maata omenien painosta. Ehkä seuraavalla kerralla pääsemme korjaamaan satoa.IMG_1618IMG_1614