Seesteinen joki

Kirjoittanut Lissu Strandén


Jäälautat

 

Jäiden lähtö on joka kerta yhtä jännittävä tapahtuma. Keskiviikkona ennen pääsiäistä, kun ajoimme  pitkin rantatietä pohjoiseen päin kaikki joet Vaasaan saakka olivat jäistä vapaat. Aavistelimme, että tuskin Perhonjoessakaan on enää jäätä. Päivä oli jo vaihutnut illaksi, kun saavuimme pihalle. Kuun valossa joki hohti vielä vaaleana jääpeitteisenä. Seuraavana aamuna pääsimme tarkastelemaan jäätilannetta paremmin. Vielä ei näkynyt suuria railoja, arvelimme, että emme näkisi veden virtausta tämän vierailumme aikana. Muuten ympärillä näytti jo keväiseltä, lumet olivat sulaneet pihalta melkein kokonaan.

Noin kuukausi sitten olimme tehneet hiihtolenkkejä pienten poikien kanssa koulun puistossa ja rannan puolella. Silloinkin  oli jo kevättä ilmassa, lumi suli tehden ladut pehmeiksi, emmekä päässeet kiertämään metsälenkkiä. Luistelemaan pääsimme sentään useaan kertaan. Nyt oli kuitenkin syytä siirtää pulkat ja kelkat  varastoon odottamaan ensi talven riemuja.
HIIHTO1LUMILEIKIT

 

Torstaina lähdimme muutamaksi päiväksi vieraisille ja vähän remonttihommiinkiin Kaustiselle ja sunnuntaina, kun palasimme Rödsöhön, joki virtasi jo vapaana. Se näytti aivan kesäjoelta. Mikä harmitus, kevään kohokohta jäi tälläkin kertaa näkemättä. Tänä vuonna siihen ei liittynyt mitään dramatiikkaa, ei vedenpinnan nousua, ei roskaista rantaa. Jäät olivat pysyneet uomassaan ja lipuneet rauhalliseti merta kohti.  Ehdimme nähdä vain muutaman isomman lohkareen virtaavan alajuoksuun päin. Meidän rannallamme vahingot jäivät vähäisiksi; laiturin tolpat olivat  melkein irti pohjasta, ja käsivoimin nostettavissa.

Muitakin kevään merkkejä oli näkyvissä, joutsenia lensi pareittain ja parvittain pohjoiseen päin. Skillat työnsivät jo kukkanuppujaan esiin, helmihyasinitit ja narsisissit kukkisivat jo seuraavan reissun aikoihin.

NARSISSITKIVIMUURI

 

 

 

 

 

Kivimuuri sai lisäystä myös tänä keväänä, rahtasimme siihen noin kymmenkunta kiveä, ei suuria järkäleitä, vaan käsi- ja vipuvoimin siirrettäviä. Autoa ei nyt tarvittu, eikä muurin kestävyys tullut tänä keväänä vielä testatuksi. Toivottavasti tarvetta ei ole tulevinaakaan vuosina.