Kuvakavalkaadi

Kirjoittanut Lissu Strandén


Peräkärry piukkaan pakattuna suuntasimme auton kohti Pohjanmaata. Autotalli tulisi saamaan hienot hyllyt seinälleen ja samalla kellarin tilat kotona tulivat väljemmiksi.

Oli lokakuun alku, oli kulunut yli kolme kuukautta, kun viimeksi olimme vierailleet Rödsössä. Kesä vierähti työn teossa, elokuussa vielä kaiken lisäksi firma sai uudet työtilat . Mutta nyt oli aika tulla Pohjanmaalle.

Ensimmäinen päivä meni ihmetellessä ja myrskyä odotellessa. Puolenpäivän  aikoihin “Valio” alkoi  jo olla täydessä vauhdissa. Puuskainen tuuli repi oksia irti, ja puiden läheisyydessä liikkuminen tuntui jo uhkarohkealta. Pakko antaa risujen ja oksien olla pihamaalla.

Iltapäivällä sähköt katkesivat, ja iltaa kohti alkoi  ihmettely, mites tässä toimitaan – ei TV:tä, ei kahvia, lukeminenkaan ei oikein onnistu. Se rauhallisempi meistä päätti ottaa nokoset. Täyspimeyden laskeutuessa sähköt palasivat, ei tarvinnut astua hilajisuuden retriittiin sielunsa sopukoihin.

Lauantai koitti kirkkaana ja rauhallisena, meitä odottivat ulkotyöt.  Pihakalusteet oli vietävä sisään, laituri nostettava maihin ja kukkia oli siirrettävä ja istutettava uuteen paikkaan maansiirtotöiden takia.

Takaterassi näytti hylätyltä ja paljaalta ilman kalusteita. Toista oli juhannuksena, haikeutta oli mielessä, kun muistelin juhannusta. Silloin asettui kymmenen henkeä pöydän(pöytien)ympärille.

 

TerassiTAKATERASSI

 

 

 

 

 

Juhannuksena jokainen löysi oman rauhallisen nurkkansa tai sitten kerräännyimme yhteisiin hetkiin.

TauluTAULU2

Mutta nyt syksyyn ja syskytöihin. Laituri odotti vielä vedessä, ja se oli saatava rannalle. Tällä kertaa vielä ylemmäs kuin aikaisemmin, sillä rantanurmikolle on odotettavissa vielä kaivinkonetta ja multakasojen siirtoa.  Jos kone ei tule, on ensi kesänä todella mäkiset näkymät joelle.

MULTA1

MULTA2

 

 

 

 

 

 

Laiturin nostaminen vedestä ja siirto rannalle vaatii aina pientä suunnittelua. Raakaa voimaa tarvitaan vain siinä vaiheessa, kun ponttoonit on nostettava vedestä muuten siirto onnistuu pienellä nokkeluudella. Pyöreät pikkupuut ovat arvossaan, niiden päällä liikkuu raskaampikin laite. Joskus laituri on saanut auton vetäjäkseen. Kevään ja syksyn laiturin nosto- ja siirtokuvat ovat kuin veljeksiä. Ilma oli yhtä kaunis ja joki tyyni molemmilla kerroilla. Kuvien välillä on vain viisi kuukautta.

Syksyn työt olivat saaneet päätöksensä.

SYKSYLAITURIKEVÄTLAITURI

 

 

 

 

 

PS.

Viikkoa myöhemmin saimme tällaisen kuvaviestin. Osaavat ihmiset ovat olleet asialla.

 

RANTA